Hadyr

Hadyr

Foto Leoniek van der Vliet

Buikdansen fascineert me sinds ik vanuit de coulissen een prachtig geklede buikdanseres met een volgspot belichtte. Korte tijd later volgde mijn eerste privé buikdansles, bezocht ik een rai concert en heb ik me ingeschreven voor een cursus. Sindsdien heb ik deze danstraditie niet meer los gelaten.

Een bron van inspiratie is voor mij de manier van buikdansen tijdens oriëntaalse feesten en dansmiddagen. Al dansend communiceren, ook al verstaan we elkaar niet.
Buikdansen heeft veel bewegingen die daartoe uitnodigen.

Mijn artiesten naam Hadyr kreeg ik van een vriendin uit Alexandrië. 
De betekenis van de naam heeft te maken met de golven van de zee. Voor mij een mooie symbolische vertolking voor alles wat Oriëntaalse buikdans in zich heeft: kracht, zachtheid, ritme, altijd in beweging, oeroud, onweerstaanbaar, overrompelend…

foto: Mel Boas

Optredens en workshops verzorg ik door heel Nederland. Voor particulieren en bedrijven. Daarnaast deel ik mijn kennis en ervaring met cursisten die wekelijkse lessen volgen of een privé les nemen.

In februari 2021 las ik een super interessant aanbod van Ranya Renee: Performance With Purpose. Met theater technieken bewust worden van de ruimte en lucht tussen mezelf en het publiek. Met adem technieken rozenblaadjes over het publiek strooien. Omdat het traject te kort was, heb ik besloten om 3 andere cursussen te volgen: Breathwork for Performance, Acting for Dancers (juni) en Bring Your Best (juli en augustus). Deels zijn het cursussen met online coaching van Ranya en mede cursisten. Ik dans online voor en krijg feedback. Zo ontwikkel ik manieren om mezelf thuis “op te laden” en volop aanwezig te zijn thuis voor de camera, alsof ik optreed met publiek voor me. Dat vraagt verbeeldingskracht en bewustzijn van mijn lichaam, ademhaling en emoties. Een grote uitdaging waar ik naar uit kijk.

Sinds juli 2020 volg ik bij Khalida wekelijkse online Boost lessen tot juli 2021. Gevarieerde versterkende, ontspannende en dansante oefeningen voor mijn houding, torso, schouders en armen. Bijzonder inspirerend hoe ze mij meeneemt in haar schatkamer met kennis uit diverse disciplines en die overdraagt zodat wij ook onze eigen fysiotherapeut leren zijn en pijnvrij kunnen dansen.

Juni 2020 heb ik mijn certificaat Bellyfit® gehaald, een bijscholing in holistische fitness voor vrouwen. Sinds september 2020 bied ik wekelijkse lessen kan aan.

Najaar 2015 ben ik begonnen met de opleiding Tarab, aangeboden door Sena en Karina van der Knoop. Het is een 4 jarige boeiende ontdekkingsreis geworden, door de wereld van Arabische dans muziek. We leren hoe we onze dans kunnen verdiepen, persoonlijk maken met emoties en onderliggende energie, meer dan alleen een mooie show met allerlei technieken laten zien.

In januari 2015 hebben Roos Belinfante en ik de voorstelling Wonderwaterwereld gecreëerd en uitgevoerd tijdens Buikdansfeest BlAUW in april. Een sprookjesachtige voorstelling met zeemeerminnen, piraten en flirtende meleya danseressen.

Sinds 2013 ontwikkel ik samen met Sadiya een unieke combinatie van oriëntaalse dans en theater, onder de naam Caravan Saray. We maken buikdans toegankelijk voor een breed publiek. Nieuwsgierig geworden? Neem vooral een kijkje op de facebook pagina.

Sense of Bellydance bestaat sinds 2008. Ons regionale samenwerkingsverband bevat een schat aan ervaringen. Samen met Roos Belinfante zijn we deze groep destijds gestart, om elkaar te inspireren en onze krachten te bundelen. We organiseren regelmatig buikdansfeesten en workshops. Kijk op onze website voor meer informatie. 

Vanaf 1996 verzorg ik optredens en workshops voor diverse gelegenheden. En geef wekelijkse lessen aan vrouwen, naast privé les op aanvraag.Op bruiloften treed ik op, tijdens verjaardagen, familiefeesten, tentoonstellingen, kunstmarkten, straatfestivals, restaurants, scholen en bedrijfsfeesten.

In zorginstellingen verzorg ik thema middagen voor personeelsfeesten, een pakket van optreden en workshop. Het blijkt ook een succesvolle vorm voor afdelingsfeesten van zorginstellingen waar bewoners en personeel beide met veel plezier aan deelnamen.

Kombinaties van optreden en workshop voor bedrijven, als afsluiting van een studiedag of aan het begin om de bestaande rolpatronen te doorbreken. Steeds slaag ik erin om het personeel van alle afdelingen van het bedrijf mee te laten dansen. Direkteuren, managers, adminstratief personeel, geschoold en ongeschoold door elkaar. Ook bedrijven die grotendeels mannelijk personeel in dienst hebben.

Sinds 1993 volg ik regelmatig buikdanslessen in binnen en buitenland bij verschillende docenten en choreografen. Inspirerend in Nederland zijn docenten als Salome, Maaike Prust, Farouq, Mariska Assink en Letty Vos. Khalida, Ranya Renee, Queenie, Diana Tharkan, Amani, Orit Maftsir, Mayodi en Hassan Khalil zijn internationale dansers die bijdragen aan het professionaliseren van mijn kwaliteiten.
In juni 2005 heb ik een tweejarige verdiepingscursus afgerond, die inging op diverse traditionele en moderne stijlen van Arabische, Turkse, Libanese en Marokkaanse dans. Het ondersteunde ook de didactische kant van lesgeven.

Percussielessen in Arabische ritmes, cursussen Afrikaanse dans, een 2 jarige zigeunerdansopleiding en moderne dans zorgen voor een brede aanvulling.

Op uitnodiging van Kunst Centraal verzorgde ik van 2009 tot 2014 workshops voor middelbare scholen.
Van september 2006 tot juni 2000 heb ik buikdanslessen gegeven bij ’t Klooster in Harderwijk, het centrum voor kunstzinnige vorming die een HBO niveau werknivo vraagt.

Plezier in dansen, gevoel voor muziek en improvisatie vermogen heb ik ontwikkeld in de lange periode dat ik op dansvloeren sta. In eerste instantie sprak vooral de westerse muziek me aan, stevige pop, rock, blues, reggae en alle stromingen daaromheen. De Arabische, Turkse en Marokkaanse muziek vormen inmiddels de hoofdmoot van muziek waar ik graag op dans en naar luister. zoek naar:

binnenkort!